RASA PADUANĂ
Există multe ipoteze asupra originii acestei rase: Italia, cum sugerează numele oraşului transalpin. Polonia, cum evocă numele englez al acestei rase “Poland”. Numele său aminteşte de asemenea de un omagiu pentru Mm de Pompadour căruia această rasă îi plăcea foarte mult. Găinile Pompadour devin Padoures, apoi Padpoues. Din păcate nici una din aceste ipoteze nu este adevărată.
Această rasă mică a fost selecţionată de englezi în secolul XIX, apoi olandezii au participat cu numeroasele găini moţate prezente în această ţară.
CARACTERISTICI: Paduana este foarte asemănătoare cu Moţata Olandeză. Ea posedă în plus o barbă şi favorici. De altfel multe ţări clasifică Paduana şi Moţata Olandeză în aceeaşi rasă.
Greutatea cocoşului 1,2 kg , iar a găinii 1 kg. Ouăle au 35 g, cu coaja albă.
Găina are o producţie de ouă de 130 – 150 pe an. Este bună cloşcă.
Paduana suportă foarte bine captivitatea, dar picajul este destul de frecvent. Aceasta face ca năpârlirea să creeze uneori probleme datorită tendinţei reciproce de a-şi smulge penele tinere.
RECOMANDĂRI: Paduana necesită condiţii particulare de igienă, de asemenea trebuie să fie crescută într-o construcţie cu acces la volieră. Le vom feri de ploi (umiditate mare) care pot le provoca neplăceri, printre care şi coriza.
Vom acoperi în parte solul volierei cu nisip bine uscat şi vom ţine păsările închise în adăpost în zilele ploioase, protejându-le astfel moţul.
Găinile din această rasă ca şi Moţatele Olandeze nu trebuie amestecate cu păsări din alte rase pentru că sunt foarte delicate.
STANDARDUL RASEI:
Corpul: larg la umeri, se îngustează către spate.
Spate: de lungime medie, puţin înclinat cu o linie concavă şi scurtă către coadă, lanţete abundente.
Pieptul: plin, larg, destul de rotund, destul de profund, puţin proeminent.
Abdomen: destul de dezvoltat.
Aripi: mari, largi, destul de lungi, purtate destul de ridicat.
Capul: larg, cu o puternică protuberanţă şi lipsit de creastă.
Gâtul: mijlociu, purtat ridicat, uşor arcuit, îmbrăcat abundent în pene.
Moţ: frumos, mare sferic, format din fulgi lungi şi înguşti, aranjaţi regulat în toate părţile.
Barba şi favoriţii: foarte dezvoltate.
Bărbiţele: insignifiante.
Urechile: mici şi acoperite.
Faţa: roşie şi acoperită de favoriţi.
Cioc: de lungime medie, puternic, orificiile nazale pronunţate.
Coada cocoşului: bine dezvoltată, rectice largi şi destul de deschise, seceri lungi şi frumos arcuite, bogată şi în seceri mici.
Picioare: coapse drepte, destul de puternice, de lungime medie, cu penaj strâns.
Tarsul: mijlociu, destul de puternic, patru degete.
Diferite varietăţi: cele mai cunoscute sunt: negru, galben deschis. Există, de asemenea, auriu desenat cu negru, argintiu desenat cu alb, alb, pestriţ şi de asemenea cu penaj frizat (varietate numită “Frizată de Chile”)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.